• STRETNUTIE S KLUBOM DÔCHODCOV- VEĽKONOČNÉ TRADÍCIE

          • Veľká noc, Veľká noc, kedyže už bude? Ktorýže ma šuhaj oblievati príde?

            Aby nás Veľká noc nezastihla nepripravených, pozvali sme si na maľovanie kraslíc a pletenie korbáčov našich seniorov z klubu dôchodcov. A veru sme sa činili. Dievčatá s tetami zdobili vajíčka a chlapci a ujovia plietli korbáče. No a tom, že spoločne máme šikovné rúčky svedčí to, že vyzdobených vajíčok máme plný košík. Ale aj domov si deti niečo odniesli. Seniori pre každého chlapca vyrobili korbáč a dievčatá si domov odnášali  zajačikov z vajíčok. Za darčeky a krásne dopoludnie veľmi pekne ďakujeme a dúfame, že sa opäť stretneme pri nejakej krásnej príležitosti.

          • DIVADLO- ZVEDAVKA A KÚZELNÍK

          • Dnešný deň 20.3.2024 bol krásny, slnečný a veselý. Do našej materskej školy prijali pozvanie Zvedavka a Kúzelník, ktorí mali pre deti  pripravené divadielko  "Z lesa" s hádankami a pesničkami. Pomohli sme Zvedavke vyriešiť hádanky a zatancovať si spolu s nimi . Tešíme sa na ďalšie stretnutie. 

        • Zápis do 1. ročníka pre šk. rok 2024/2025
          • Zápis do 1. ročníka pre šk. rok 2024/2025

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Novoť 315 oznamuje rodičom, že zápis do 1. ročníka pre školský rok 2024/2025 bude prebiehať nasledovne:

             

            1. Zákonní zástupcovia vyplnia elektronickú prihlášku od 15.03.2024 do 02.04.2024. Jpotrebné dbať na správne zadávanie údajov s diakritikou (dĺžne, mäkčene, a pod.), nakoľko sa tieto údaje priamo importujú do elektronického systému školy. Údaje sa zadávajú tak, ako sú uvedené v dokladoch totožnosti. Po odoslaní prihlášky je potrebné ju hneď vytlačiť (resp. zaznačiť si kód formulára pre prípadnú kontrolu, zmenu alebo tlač).

             

            2.  Dňa 04.04.2024 budú prebiehať aktivity pre predškolákov s pani učiteľkami MŠ a ZŠ - v dopoludňajších hodinách v MŠ bez prítomnosti rodičov.

             

            3. Dňa 04.04.2024 o 15:00 bude prebiehať stretnutie rodičov budúcich prvákov so ZRŠ pre 1. stupeň Mgr. Martinou Plutinskou a špeciálnym pedagógom Mgr. Danielom Dibdiakom zamerané na prijímanie detí na vzdelávanie v ZŠ s MŠ Novoť 315 na školský rok 2024/2025 v budove MŠ v 1.A triede na 1. poschodí. Na toto stretnutie prosíme priniesť vytlačené, vyplnené a podpísané tieto dokumenty:

            - Elektronická prihláška do 1. ročníka TU

            - Povinná príloha k elektronickej prihláške TU

            - Doplňujúce údaje o dieťati TU

            - Kópia rodného listu 

            - Poplatok vo výške 25 € určený na školské pomôcky a zošity do 1. ročníka. 

             

            Podľa § 144a, zákona č. 245/2008 účinného od 01.01.2022 sa na prihláške vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov!

            Podpis oboch zákonných zástupcov sa nevyžaduje ak:

            - jednému z rodičov bolo obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv (túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),

            - jeden z rodičov nie je schopný podpísať sa (vyžaduje sa o tom potvrdenie lekára),

            - vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (rodič predloží písomné vyhlásenie) TU,

            - ak sa rodičia na tom dohodli (rodičia predložia písomné vyhlásenie) TU.

             

            Ďalšie informácie:

             

            Podľa § 20 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) sú zákonní zástupcovia povinní prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole, ktoré do 31.08.2024 dovŕši šiesty rok veku, ako aj dieťa, ktorému bol odložený začiatok povinnej školskej dochádzky o jeden rok.

             

            Pokračovanie v predprimárnom vzdelávaní:

            V prípade, že Vaše dieťa bude pokračovať v predprimárnom vzdelávaní od septembra 2024 v materskej škole (tzv. odklad), je potrebné túto dôležitú skutočnosť uviesť v poznámke na konci prihlášky!  Je potrebné zapísať aj deti, ktoré budú v predprimárnom vzdelávaní pokračovať v materskej škole. V takomto prípade je potrebné, aby rodičia priniesli:

            - písomný súhlas príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,

            - písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast (ak nie je súčasťou súhlasu od zariadenia poradenstva a prevencie - v spodnej časti listu) a 

            - informovaný súhlas zákonného zástupcu TU.

             

            Plnenie povinnej školskej dochádzky dieťaťa, ktoré žije so svojim zákonným zástupcom dlhodobo v zahraničí:

            Zákon určuje rodičovi povinnosť zapísať každé dieťa, ktoré má trvalý pobyt na území SR  a dosiahlo školopovinný vek, do základnej školy na území Slovenska, bez ohľadu na to, kde aktuálne dieťa žije. Zákonný zástupca je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v ZŠ v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt – v tzv. spádovej škole. Zákonní zástupcovia môžu zapísať dieťa prostredníctvom elektronickej prihlášky a zároveň podajú Žiadosť o povolenie plnenia povinnej školskej dochádzky mimo územia SR TU.

             

             

          • HUDOBNÝ PROGRAM- ČERVENÁ, MODRÁ...

          • Posledný februárový deň sa niesol v rytme tanca a spevu. V materskej škole sme mali hudobné vystúpenie, ktoré sa deťom veľmi páčilo, pretože sa naučili nové piesne a rozohriali sa v rytme tanca. 

          • KARNEVAL

          • „ČO JE TU DNES VEĽKÝ BÁL? A ČI DÁKY KARNEVAL?  

            SPRIEVOD MASIEK KRÚŽI V KRUHU,

            JEDNA MASKA STRIEDA DRUHÚ.“

             

             Takto presne to vyzeralo 13.2.2024  na karnevale v materskej škole. Miestami sme mali pocit, že sme sa ocitli v rozprávkovom svete, kde prišiel pirát aj veľký kráľ, princezná, lienka aj víla, či hasič aj striga milá. To sa však len trieda premenila na jednu úžasnú karnevalovú párty.                        

            Nielen tanec, smiech, ale aj hry vyčarili na tváričkách detí úsmev... Bolo veselo, bolo fajn. Vysmiatí, vytancovaní, unavení, ale nič to...   O rok sa opäť tešíme znova, že sa aspoň na chvíľu prenesieme do sveta rozprávok, tanca a zábavy!

             

          • PROJEKT- OLEJKO

          • Olejko chráni prírodu

            „Olejko chráni prírodu“ je výnimočný projekt, ktorý je určený pre materské, základné, špeciálne a stredné školy v rámci celého Slovenska. Tento projekt sa zameriava na správne nakladanie s použitým kuchynským olejom, ktorý produkuje väčšina z nás pri príprave rôznych vyprážaných jedál.

            Pomôžete Olejkovi v ochrane prírody

            Aby použitý olej neskončil vyliaty v prírode, v spolupráci s Olejkom sa bude tento olej z Vašej školy zbierať, aby sa z neho stalo biopalivo.

            Ako zbierať použitý kuchynský olej

            Odovzdávať sa môžu všetky druhy jedlých olejov a tukov: slnečnicový, repkový, palmový olej, bravčová masť, oleje z nálevov potravín a pod.

            Nevylievajtedo drezu

            Olej po vyprážaní alebo inom použití nechajte vychladnúť, zbavte ho hrubých usadenín a zvyškov z jedál.

            Prelejte doplastovej fľaše

            Za pomoci lievika prelejte prečistený olej do čistej, suchej plastovej fľaše a dobre uzavrite.

            Odovzdajte fľašuvo svojej škole

            Vytriedený olej odovzdajte do označenej nádoby, ktorá sa nachádza vo Vašej škole.

             

          • DIVADLO- O PYŠNEJ DOROTKE

          • Dňa 22.1.2023 do našej materskej školy opäť zavítalo divadlo Lienka. Tentokrát nám zahrali rozprávku o pyšnej a rozmaznanej kráľovskej dcére, ktorá si nevážila veci, ani ľudí. Peklo jej na želanie kráľa dalo  lekciu a celý rok v ňom musela slúžiť. Nakoniec prevychovanú princeznú Dorotku zachránil chudobný Matej a konala sa svadba.

          • NOVOROČNÝ KONCERT

          • Dňa 17.1.2024 sa naše deti zúčastnili novoročného koncertu, ktorý pre ne pripravila pani učiteľka Mgr. Veronika Mikolajčíková spolu s deťmi ZUŠ Novoť. Deti mali možnosť vypočuť si klavírne, husľové, harmonikové, flautové i gitarové skladby. Koncert sa im veľmi páčil a keďže boli takto krásne hudobne naladené, pridali sa aj oni- spevom známej piesne o snehuliakovi.

          • VIANOČNÁ BESIEDKA

          • Čas vianočný je vždy plný prekvapení, je chvíľou keď sa čas akoby na moment zastavil, je časom kedy viac myslíme na svojich najbližších, kedy ľudské srdcia zmäknú a je časom tajných túžob a želaní. A práve vtedy rok čo rok prichádza vianočná rozprávka, ktorú denne pár týždňov usilovne trénujeme, vymýšľame kostýmy a kulisy, pretože nič tak nepoteší rodičov ako krásne zimné vystúpenie svojich detí.

            Všetci sme mali tak trochu trému, príprava bola náročná na čas i prostredie a vtedy boli všetky ruky celého personálu v materskej škole  zamestnané prípravami na tento jedinečný každoročný slávnostný okamih. Bola to kopa maličkostí a detailov, ktoré si možno návštevník ani nevšimne, nepostrehne, ale je za tým kus obrovskej prípravy.

            A nadišiel deň D a túžobne očakávaná chvíľa. Divákov prišlo neúrekom, začalo sa naše vystúpenie. Každý vedel čo má robiť, básničky šli deťom jedna radosť, hudba ich roztancovala. Opäť  dokázali rozohriať srdcia divákov, pripomenúť že Vianoce sú o láske a radosti  a potlesk bol pre ne najväčšou odmenou. Všetkým deťom patrí obdiv za to, ako dokázali vystúpiť a premôcť trému. 

            Rozlúčili sme sa spoločným spevom koledy "Tichá noc".

          • HUDOBNÝ PROGRAM- VIANOCE V MŠ

          • Trochu netradičné vystúpenie bolo v MŠ 18.12.2023. Zažili sme hudobný koncert spojený s množstvom hádanok. Deťom sa moderná hudba veľmi páčila a mali možnosť spievať a tancovať spolu s účinkujúcim.

          • PEČENIE MEDOVNÍKOV

          •  Keďže sa blížia Vianoce, tak ako naše mamičky, aj my sme sa pustili do pečenia medovníkov. Cesto sme si vyvaľkali a deti už s radosťou vykrajovali medovníkové figúrky. Tety kuchárky nám pomohli a do zlata nám  ich  upiekli. Vôňa medovníkov sa šírila celou materskou školou a navodila tú správnu vianočnú atmosféru.  Medovníky boli vyrábané  s veľkou láskou a deti do nich vložili kus svojho srdiečka, lebo okrem toho, že si na nich pochutili ich chystali aj rodičom ku kávičke na vianočnú besiedku. 

          • MIKULÁŠ

          • Dňa 6.12.2023 navštívil materskú školu v Novoti sv.Mikuláš. Deti sa na jeho príchod veľmi tešili. Keď sa ho už dočkali, spievali mu, recitovali a rozprávali mu o tom, aké sú poslušné a ako veľmi si zaslúžia balíčky. Mikuláš ich nesklamal a každému nadelil balíček sladkostí. Za to mu deti sľúbili, že budú poslúchať rodičov aj pani učiteľky, že budú všetko papať, pekne sa hrať  s kamarátmi a veľa iného...Pri rozlúčke Mikuláš sľúbil deťom, že o rok príde zase.

          • DIVADLO- NEÚCTIVÝ PRINC

          • Dnes sme v našej materskej škole privítali divadlo Lienka s predstavením Neuctivý princ. S nadšením sme očakávali, aký osud princa čaká a ako si poradí s kliatbou, ktorú naňho uvrhol čarodejník. Deti si na záver mali možnosť bábky popozerať a pohladiť ich. Účinkujúcich v závere odmenili veľkým potleskom a obrovským ĎAKUJEM.

          • DEŇ MATERSKÝCH ŠKÔL

          • Aj naša materská škola sa zapojila do týchto osláv. Celý deň sme realizovali zaujímavé edukačné aktivity s využitím rôznych didaktických pomôcok, deti súťažili, tancovali, naučili sa hymnu materských škôl. Ale samozrejme ostal čas aj na hru s kamarátmi, lebo tú milujú deti najviac.

          • STRETNUTIE SENIOROV A DETÍ V MŠ

          • Dňa 27.10.2023 sme mali v našej materskej škole veľmi milú návštevu. Prišli nás navštíviť seniori z Klubu dôchodcov Novoť. Pripravili sme pre nich krátky program a na oplátku nám dôchodcovia zaspievali piesne s harmonikovým sprievodom p. Brodeca. Ich spev a hra sa nám veľmi páčili a my  sme sa pridali k nim a vyspevovali sme spoločne.

            Touto krásnou akciou sme sa dostali k znovuobjaveniu dôležitosti vzťahov medzi "veľkými a malými" a uvedomili sme si, že staršia a mladšia generácia môžu byť obohatením jeden pre druhého. Deti môžu priniesť energiu, entuziazmus, vitalitu a zmysel do života seniorov a tí ich môžu zase obohatiť svojou múdrosťou a láskavosťou.

          • DEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY

          • Dňa 26.10.2023 sa v našej materskej škole konal „Deň zdravej výživy“. Spolu s deťmi sme zrealizovali niekoľko zaujímavých aktivít. Ovocie a zeleninu sme spoločne pomenovali a potriedili, rozlišovali podľa chuti, vône a hmatu. Vypočuli sme si pesničku o zelenine, zaspievali o jabĺčku. Tieto aktivity sa deťom veľmi páčili a za odmenu sme im pripravili „zdravú hostinu“.

          • OKTÓBER- MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

          • Milá babka, milý dedko, znamenáte pre mňa všetko.

            Častokrát sa so  mnou hráte, rozprávočky rozprávate.

            Preto v dnešný veľký deň, povedať chcem ďakujem.

            Aj my sme sa našim starým rodičom rozhodli povedať to svoje ďakujem, Pripravili sme pre nich krásne vystúpenie v kultúrnom dome na ktoré sme sa svedomito pripravovali. Dúfame, že prežili príjemné poobedie a ich zážitok sme obohatili aj darčekom a sladkým občerstvením.

          • DIVADLO- TRI PRASIATKA

          • Dňa 19.10.2023 sme mali možnosť vidieť prvé divadelné predstavenie v tomto školskom roku. Bola to klasická rozprávka o troch nepodarených prasiatkach, ktoré sa rozhodnú, že sa vyberú na cesty a skúsia šťastie v šírom svete. Rozprávka plná spevu a smiechu sa deťom veľmi páčila a tak dúfame, že herečky z divadla Zo šuflíka našu materskú školu ešte navštívia.

             

          • OZNAM

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Novoť oznamuje rodičom, že materská škola bude dňa 21.9.2023 (štvrtok) z technických príčin zatvorená!

          • ZAČIATOK ŠKOLSKÉHO ROKA 2023/2024

          • Vážení rodičia!

            Letné prázdniny už skončili a nám na dvere zaklopal nový školský rok, v  ktorom sa opäť stretneme s Vami  a Vašimi deťmi v našej materskej škole. Niektorí z Vás k nám prídu po prvýkrát, iní sa vrátia k svojim hračkám, kamarátom a pani učiteľkám.

            Tešíme sa na Vás všetkých 4.9.2023.